Opiater

Opiumsvalmuen var kjent for over 6000 år side. Planten stammer trolig fra landene i Midtøsten.

 

Historikk

Planten spredte seg til India i år 1000. Engelskmennene solgte opium til Kina i bytte med te og silke. Kina hadde på 1800-tallet 100 mill. brukere. I 1803 ble morfin isolert for første gang, og i 1874 ble det fremstilt heroin.

 

Beskrivelse

Opioder er en fellesbeskrivelse på de forskjellige stoffene som kommer fra opiumsvalmuen ( Papaver somniferum) det er et smertestillende stoff som kan deles inn i tre grupper.

  • Naturlige opioder OPIATER (Opium, morfin, kodein)
  • Halvsyntetiske opioder (Heroin,hydromorfin)
  • Syntetiske opioder (Metadon, petidin, fentanyl)
 
 

Morfin

Morfin er det mest brukte legemiddel mot smerter, med en stor ulempe siden det er så avhengighetsskapende. Opium som brukes til morfin, er blitt et stort problem siden mesteparten brukes til heroin og selges på det svarte marked. Narkomane bruker idag lite morfin ved injisering, men det er et stort forbruk av tabletter med morfinnhold som [ Paralgin forte, Aporex, fortralin, kodein.]

Bruk av heroin/legemidler

 
maxresdefault.jpg

Heroin

Heroin kan betegnes som et halvsyntetisk opiod, da det ikke finnes i naturlig tilstand men lages av et naturstoff, morfin. Over 90% av beslag av heroin i Norge er heroinbase. Heroinbase er ikke vannløselig og må omdannes til et salt før det kan injiseres. Den må tilsettes askorbinsyre (C-vitamin) eller sitronsyre og vann. Hvit heroin blir ofte blandet opp med druesukker eller melkesukker. Dette gjøres kun av profitthensyn. Renheten på de beslag som gjøres varierer fra en til hundre prosent. Gjennomsnittet på heroin på gateplan i Norge er på ca 12-15%. Heroin regnes som et utmerket smertestillende stoff, men på grunn av dets uønskede bivirkninger har det idag ingen medisinsk anvendelse.